Kontratat zgjuar

Kontratat zgjuar

Me zgjerimin e blockchain-teknologjive në jetën e përditshme të mjedisit të biznesit, koncepti i “kontrata e zgjuar” ka pushuar të jetë diçka e panjohur. Dhe akoma, pavarësisht zhvillimit të temës, në një numër të rasteve njohja e parimeve të funksionimit dhe zbatimit të kontratave zgjuar është sipërfaqësore dhe teorike.

Shumica e sipërmarrësit të cilët janë duke zbatuar teknologjinë blockchain në biznes, kjo është e mjaftueshme. Ka një mirëkuptim që një kontratë zgjuar është një marrëveshje të caktuar në formën e një kodi, dhe transaksioni do të ndodhë vetëm nëse ato janë ekzekutuar. Duke vendosur subjektin dhe kushtet e transaksionit, zbatimi i mekanizmit të kontratës zgjuar i jepet njerëzve të trajnuar posaçërisht – zhvilluesit.

veprimet e tyre të mëtejshme janë perceptuar nga një person i papërgatitur si një “valle me një dajre.” Zhvilluesit janë të kënaqur me një situatë të tillë: e më pak njerëz e kuptojnë mekanizmin e punës së tyre, më e lartë kostoja e tyre si profesionistë në tregun e punës. Konsumatorët të cilët janë mësuar të kontratave të shkruara në gjuhën e njeriut, më shumë se ata nuk duan të gërmoj nëpër libra në strukturën e kodit të programit. Ky lloj i delegacionit të verbër vë biznesmen në varësi në ekip teknik dhe, në rast se “diçka shkon keq”, mund të çojë në probleme, vetë mundësia e ndodhjes së të cilat zhvilluesve të preferojnë të heshtin.

Rreziqet e larta dhe boshllëqe në të kuptuar parimin e funksionimit të kontratave të mençur të rrisë nivelin e tashmë serioze të mosbesimit të këtij mjeti. Le të përpiqen për të zgjidhur problemin dhe për të kuptuar aspektet kryesore të teknologjisë, e cila në të ardhmen e afërt ka çdo mundësi për të transformuar proceset ortodokse biznesit.

Një kontratë zgjuar ka nevojë për kushte të

Ideja e logjikës së traktatit, kur ngjarja B nuk është arritur, derisa ngjarja A ka ndodhur, nuk është e reja. Një kontratë zgjuar siguron zbatimin kategorik e marrëveshjeve, cili është përcaktuar mathematically, përjashton varësinë e pjesëmarrësve transaksionit nga çdo lloj sistemi të centralizuar ose ndikimin e faktorit njerëzor dhe njëkohësisht garanton automatizimin, transparencën dhe sigurinë e të gjithë procesit. Por vetëm nëse mjedisi zbatimi i kontratës zgjuar merr mundësinë për plotësimin e kushteve të programuara dhe siguron qasje të drejtpërdrejtë në objektet e kontratës. 14 vjet pas përshkrimit teorike të idesë së një kontrate zgjuar, Ky mjedis u bë një Blockchain.

Deri më sot, tregu ofron zhvillimin e kontratave zgjuar për Ethereum, pëlhurë Hyperledger, Cardano, NEO dhe platforma të tjera blockchain. Por jo të gjithë prej tyre janë përshtatur edhe për ekzekutimin e kontratave të zgjuar. Kështu që, Bitcoin nuk përmban shënuesit shtetërore dhe nuk i jep programuesit lirinë e veprimit, dhe NXT përmban një numër të kufizuar të modeleve të kontratave të zgjuar dhe nuk nënkupton mundësinë e krijimit të versionin e vet. Ethereum, i lirë të këtyre mangësive, është bërë platforma bazë për zbatimin e kontratave të zgjuar.

Nisur nga ky, sikur entuziastët blockchain nuk pedale idenë e universalitetit të kontratave të zgjuar, zbatimi i tyre është i mundur vetëm në qoftë se biznesi juaj dhe partner biznesi suaj evoluar në integrimin e blockchain-teknologjive.

Si për të kuptuar kodin kompjuter

Pa marrë parasysh sa bindëse perspektivat për përdorimin e kontratave të zgjuar janë, skeptikët konservatorë do të kenë argumente kundër saj. Edhe duke pasur parasysh gamën e plotë të mundësive për kontratat sfiduese tradicionale, një copë letër me një vulë dhe një nënshkrim do të jetë më autoritativ për ta se sa një algoritmi kompjuterik paprekshme. Zhvilluesit, i cili do të marrë një klient me një pozicion të tillë parimor, duhet të jetë i durueshëm dhe të marrë të gatshme për një kërkesë për të lexuar, prekni dhe rrotullohen “ajo që ju ka shkruajtur atje”.

Le të përpiqen të kuptoj se çfarë është saktësisht një kontratë zgjuar, ajo që duket si dhe çfarë informacioni që përmban.

Kodi Kontratat zgjuar

Një kontratë zgjuar është një kod kompjuter, një rekord i funksioneve të njëpasnjëshme që përcakton parametrat dhe logjikën e kryerjes së detyrimeve kontraktuale të dy partive. Si çdo kod, kjo është lakonik dhe të qartë, por është e qartë për programuesit vetëm.

Në 2014, një Soliditeti gjuhë të veçantë programimi ishte projektuar nga ekspertët Ethereum për të regjistruar kodin e kontratave të zgjuar. Ajo ka shumë karakteristika të përbashkëta me Java Script dhe karakterizohet nga aftësia për të zbatuar ndonjë funksion kompjuterike.

Vëllimi i një kontrate zgjuar përcaktohet nga numri i rreshtave me të dhënat. Sa më shumë e komplikuar kushtet, më shumë rreshta në kodin. Përfunduar Kodi Kontrata zgjuar është përkthyer në kodin bajt e Ethereum virtuale makinë, e cila çon kontratën në ekzekutimin. Si kushtet e kontratës janë përmbushur, kompjuterët dhe nyjet e bllokoni profilin rinovuar regjistrin.

Nëse çdo gjë është e qartë me formularin, le të lëvizin për përmbajtjen e sferës më të popullarizuara të zbatimit të kontratave të zgjuar – organizimi i lirimit primar të argumentet.

Struktura e pjesës kryesore të kodit është një hierarki e kontratave që përshkruajnë një ose një tjetër cikël përfunduar funksionale, dhe përbëhet nga pesë elemente kryesore. Një nga kontratat më të rëndësishme të strukturës quhet pronësi, detyra e tij është që të ndajë pronarin kontratës nga numri i përgjithshëm i përdoruesve dhe t'i jepte një funksional privilegjuar (për shembull, aftësia për të tërhequr paratë nga llogaritë).

Kontrata e mëposhtme përmban informacion në lidhje me mbledhjen e fondeve dhe shpërndarjen e argumentet. Ajo specifikon numrin e përgjithshëm të argumentet lëshuara, informacion në lidhje me bilancet e të gjithë mbajtësit e argumentet, dhe reagimi i kontratës zgjuar për lëvizjen e argumentet ndërmjet mbajtësve. Të gjitha elementet e kontratës crowdsale janë të detyrueshme, nëse mbushur gabimisht në këtë pjesë të kontratës, shenjat nuk do të shfaqet në mbajtësit çantë.

Funksioni fallback është përgjegjës për rendin e veprimeve në rast të ardhjes së aether për llogari të kontratës zgjuar. Ajo kontrollon disponueshmërinë e argumentet në dispozicion për shitje, fixes çmimin e tyre dhe llogarit se sa argumentet duhet të dërgohen tek blerësi.

Në vijim për nënkontratë crowdsale, EasyToken, kap emrin e plotë dhe të shkurtuar të shenjë, përcakton pjesëtueshmëri saj apo pandashmëria dhe, me e rendesishmja, Lejon përdoruesit për të shfaqur argumentet në këmbim, largimin e tyre nga aty dhe shkëmbimin e tyre.

dhe, më në fund, Tipari më i këndshëm – aftësia për të marrë ajrin e marrë – është përshkruar në kontratë EasyCrowdsale.

Regjistrohu kushtet e tjera të kontratës zgjuar (afati i ICO-së, softcap dhe hardcap dhe kështu me radhë) është e mundur deri sa imagjinata e zhvilluesit është e lodhur. megjithatë, ndërtimi Kodi panevojshme të rënda, pa nevojën ende nuk është e rekomanduar, në qoftë se vetëm për shkak se më shumë të dhëna, probabiliteti i lartë për të bërë një gabim.

E drejta për gabim

Gjëja kryesore që ju duhet të mbani mend kur të krijuar një detyrë teknike për zhvilluesi për të shkruar një kontratë zgjuar: ju nuk do të keni mundësi për të menduar përmes funksionale dhe të finalizojë kontratën në procesin e punës. Kodi tashmë ngarkuar në bllok nuk mund të ndryshohet, dhe çdo gabim i bërë gjatë shkrimit që do të rezultojë në ekzekutimin gabuar të kontratës ose humbje të plotë të kontrollit mbi të. E vetmja mënyrë e mundshme për të rregulluar situatën është për të shkarkuar një kontratë të re me kodin korrigjohet.

Edhe lojtarët e madhe në përgatitjen e kontratave të zgjuar arrijnë të bëjnë gabime, që, për fat të keq, janë zbuluar shumë vonë. Dhe kjo është pa dyshim më mirë për zhvilluesi për të parë ato para se sulmuesit ta bëjë këtë. Një gabim kur shkruhet një kontratë zgjuar për DAO lejuar hakerat në 2016 të kollitem sistemin dhe për të sjellë argumentet për kuletat e tyre, incidenti çoi në rrëzimin e normës ethereum dhe madje edhe të reflektohet në kuotat Bitcoin.

Dhe në vjeshtë të vitit të kaluar dikush nën pseudonimin Devops199 mori avantazhin e dobësi kritike të Barazisë kontratës zgjuar dhe nisi procesin e vetë-shkatërrimit të saj. Si rezultat, 513,774 ETHs u bllokuan në përdoruesit’ llogaritë (për ato raste $ 160 milion).

Duke pasur parasysh mungesën dhe ngarkesën e punës të lartë të zhvilluesve të kualifikuar, zhvillimi logjik i tregut për shërbimet në fushën e blockchain-teknologjive ishte shfaqja e kompanive që auditojnë kontratën zgjuar para nisjes. Për një sasi të vogël të kapitalizimit të tregut, Shuma (500-1000 dollarë) specialistë me një sy të butë do të ri-lexuar kodin dhe kontrolloni atë për gabimet dhe dobësitë e mundshme.

Fakti që kontratat zgjuar operojnë me para dhe nuk janë subjekt i ndryshimit, luan në duart e hakerëve. Çdo ditë, ushtarët e përparme hijen e blockchain po studiojnë kodet e reja dhe duke u përpjekur për të thyer ato.


Shkruaj: Richard Abermann


7 Shkarko Training Blockchain Development, Kurse dhe Certifikatat

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *