Bitcoin Hardforks çfarë është ajo?

Çfarë është pirun?

Rrjeti Bitcoin ka kaluar nëpër një shumë të forks që prej ardhjes së këtij cryptocurrency në 2008. Këto forks janë menduar për të ndihmuar zhvilluesit për të zgjidhur probleme të tilla si scalability, Kapaciteti i ulët i TPS (transaksion për sekondë), Madhësia e kufizuar bllok, dhe në përgjithësi për të lehtësuar rrjetin mbingarkesë Bitcoin. Me Bitcoin qenë një burim të hapur software, çdo përdorues në rrjet mund të kopjoni, modifikoj, dhe për të futur rregullat e tyre në kodin. kështu, çdo përdorues mund të krijojnë protokolle të reja dhe zinxhirët që konsiderohen të jenë forks, hardforks përkatësisht të buta ose të rrjetit.

Softfork është një ndryshim i kthyeshëm në protokollin blockchain që nuk i pengon nyjet e një zinxhiri të ri nga komunikimi me nyjet e zinxhirit të vjetër. Softfork Shembulli më i mirë është i ndarë Dëshmitari ose SegWit. përdoruesit e rrjetit kanë aktivizuar këtë softfork në gusht, në mënyrë për të optimizuar strukturën e transaksioneve bllok në mënyrë që ata do të zënë më pak hapësirë ​​e kujtesës. Softfork lejuar për blloqe të mbajë më shumë informacion pa ndryshuar punën e rrjetit Bitcoin.

Hardfork është një zinxhir të ri të rrjetit që është formuar kur rregullat e reja të bëhen në kundërshtim me protokollin e vjetër blockchain. Në këtë rast, nyjet e rrjeteve të reja dhe të vjetra nuk do të jetë në gjendje të “komunikoj,” pasi hardfork nënkupton ndryshimin e vetë mekanizmin e konsensusit. Me ndihmën e hardforks, përdoruesit e rrjetit të përpiqet për të zgjidhur problemet kyçe të rrjetit Bitcoin si Bandwidth rrjetit të ulët që lejon për të proceduar deri në shtatë transaksione në madhësinë e dytë dhe të kufizuar bllok që, sipas shumë, duhet të mbajë më shumë se 1 MB e të dhënave. Hardforks të lejojë përdoruesit për të krijuar cryptocurrencies reja, si alternativa për të Bitcoin.

hardforks e kaluara rezultate
2015-2016

Bitcoin XT është rrjeti i parë hardfork Bitcoin, e cila u mbajt në gusht të 2015. hardfork, e cila është e bazuar në kodin burimor të Bitcoin Core, ishte menduar për të rritur madhësinë bllok të 8 MB, duke rritur bandwidth rrjetit deri në 24 transaksionet për sekondë, por cryptocurrency nuk ka fituar mbështetjen e nevojshme nga komuniteti minierave. Për të zbatuar Bitcoin XT është e nevojshme 75% e të gjithë minatorëve të rrjetit Bitcoin për të hyrë në rrjetin e ri, por vetem 12% prej tyre e mbështetën hardfork. Ne kete aspekt, një nga zhvilluesit kryesorë Mike Hearn shitur cryptocurrencies e tij dhe e la projektin në 2016. Si rezultat, vetëm 20 nyjet kishin mbetur nga origjinali 4,000 njësitë, i cili bëri rrjeti i padisponueshëm në atë moment.

Bitcoin hardfork Unlimited ishte nisur për të ndryshuar madhësinë bllok në maj 2016, kur u propozuan minatorët për të zgjedhur madhësinë e bllokut të rrjetit në të ardhmen. Sipas minatorëve, zgjerimin e madhësisë së bllokut jo vetëm që do të eliminojë radhë, por edhe për të përmirësuar përfitimin e tyre duke rritur tarifat totale Komisioni në bllok. Por kritikët hardforks, shumica e të cilëve ishin të zhvilluesve, vuri në dukje se kjo strategji mund të rrisin mundësinë që pishina të mëdha centralizuara e minatorëve do të fillojë për të manipuluar zhvillimin e rrjetit.

Kjo do të thotë se minatorët me aftësi të kufizuara hardware nuk do të jetë në gjendje të marrin pjesë në mënyrë efektive në zhvillimin e rrjetit dhe në afat të gjatë do të zëvendësohet plotësisht. kështu, rrjeti do të bëhej centralizuar në disa pishina. Ekspertët gjetur edhe disa bugs në software Bitcoin Pafund, e cila për herë të parë në prill dhe më pas në maj të këtij viti çoi në rrëzimin e 70% e nyjet në rrjet, duke minuar besimin e komunitetit crypto në këto forks.

Projekti Bitcoin Classic ishte nisur për të adresuar problemet scalability rrjetit Bitcoin, e cila nuk ishte zgjidhur nga hardfork Bitcoin XT. Qëllimi i projektit ishte për të rritur madhësinë bllok për 2 MB dhe pastaj të 4 MB. Por kjo hardfork nuk ka fituar mbështetjen e nevojshme të komunitetit kripto. Në fillimi më shumë se 2,000 nyjet morën pjesë në projekt,” por numri ka rënë në 100 nga 2017. Në nëntor u njoftua se projekti është mbyllur pasi SegWit2X ishin anuluar dhe zhvilluesit të projektit kishte mbështetur haptazi Bitcoin Cash, cryptocurrency ri.

2017

Bitcoin Cash është ndoshta më i famshëm dhe i suksesshëm hardfork rrjeti Bitcoin. Si rezultat i një protokolli të detyruar hardfork, Bitcoin Cash shfaq në bllok 478,558 në 1 gusht. Si pjesë e pirun, madhësia bllok rritur nga 1 MB për 8 MB, dhe kjo, nga ana e tij, rritur kapacitetin e rrjetit dhe të reduktuar tarifat e transaksioneve. pas hardfork, mbajtësit Bitcoin kishte një sasi të barabartë të Bitcoin Cash në e-kuletat e tyre. Rrjeti i ri i ka dhënë një mekanizëm që mbron nga transaksionet në harmoni në dy blockchains. sot, 13 dhjetor, kursi i këmbimit Bitcoin Paraja $1,616.84 dhe është vendosur aktualisht e treta nga kapitalizimin cryptomarket.

cryptocurrency Bitcoin Gold shfaq më 24 tetor, si rezultat i hardfork në bllok 491,407 të kryera nga firma minierave Lightning ASIC në Hong Kong. Qëllimi i projektit është që të bëhet një monedhë e më tërheqëse për minatorët jo-profesionale sesa Bitcoin origjinale. Ne kete aspekt, një numër i madh i përdoruesve të rrjetit mund të minave Bitcoin Gold dhe motoja cryptocurrency është “të Bitcoin decentralizuar përsëri.” Në vend të prova-e-punës nismëtarët vjetra protokoll hardfork përdorni një të ri, Equihash. Kjo algorithm është më e ndjeshme ndaj madhësisë së Random Access Memory (RAM) dhe është përdorur edhe kur minierave cryptocurrency Zcash. sot, 13 dhjetor, Bitcoin Gold kursit të këmbimit është $276.88 dhe kapitalizimin e tregut është më shumë se $4.5 miliardë.

Bitcoin Diamond është hardfork, e cila ka ndodhur në fund të nëntorit në bllok 495,866. Minatorët Bitcoin Diamond krijuar blloqe në një algoritmi të ri të provave të punës (pow). Gjithashtu, Kjo cryptocurrency ndryshon nga ajo e parë nga dhjetë herë rritje në vëllimin e emetimeve dhe madhësisë bllok të 8 MB. Zhvilluesit besojnë se kjo hardfork ka për qëllim për të zgjidhur probleme të tilla si mungesa e mbrojtjes së privatësisë, Konfirmimi i ngadalshëm transaksion, dhe pragu i lartë për pjesëmarrësit e rinj për të hyrë në rrjetin. Për të krijuar rrjetin e minierave Bitcoin Diamond, e-wallet, Kodi nyje, dhe API, si dhe për të shtuar kod burim të hapur në Github është planifikuar deri në fund të vitit.

super Bitcoin, një cryptocurrency ri, u shfaq në 12 dhjetor, si rezultat i ndarjes në rrjet Bitcoin në bllok 498,888. Motoja Super Bitcoin është “të Bitcoin madh përsëri.” Vlen të përmendet se në vend të ICO-tradicionale kjo platformë përdor një metodë të re për tërheqjen e investimeve, quajtur ofertat fillestare Fork (IFO). Hardfork ofron njësi të rritet deri në 8 MB. Rrjeti përdor një teknologji Lightning rrjetit që do të lejojë kryerjen e një numër të pakufizuar të micropayments. për më tepër, Rrjeti Super Bitcoin është duke kontratat zgjuar. Zhvilluesit shënim, megjithatë, atë që piruni i ka për qëllim për të realizuar dëshirat e komunitetit kripto dhe kjo është më tepër një eksperiment.

i ardhshëm

Rrufeja Bitcoin - ndarja e rrjetit do të ndodhë me sa duket 23 dhjetor në bllok 499,999. Zhvilluesit e rrjetit të ri të duan të kombinojnë cilësitë më të mira të Bitcoin dhe ethereum. kështu, teknologjia Lightning Rrjeti do të përdoret në rrjetin e ri për kryerjen micropayments dhe OPAK reja (Dëshmi e Kunjit Deleguara) Mekanizmi do të aplikohet për konsensus. Për të rritur njësi deri në 2 MB, e cila do të rrisë shpejtësinë e transaksionit dhe pritet që rrjeti do të mbështesë kontrata zgjuar. Rrjeti do të ketë një shpejtësi në rritje të krijimit të ri bllok i cili do të marrë deri në 3 sekonda. Ndërsa hardfork nuk e mbështet SegWit, ai siguron mbrojtje nga transaksione të përsëritura. megjithatë, ia vlen të përmendet se pavarësisht afrohet data e prezantimit, Projekti ka ende për të ngritur një faqe interneti pune.

Bitcoin hardfork Mirë, iniciuar nga cryptocurrency investitor kinez Chandler Guo, do të ndodhë në bllok 501,225, në 25 dhjetor. Biznesmeni tha se para minerare nuk do të ndodhë, ndërsa vëllimi i emisionit do të përbënte 21 milionë Zoti. Disa bursat kanë konfirmuar tashmë se ata do të punojnë me cryptocurrency ri, e cila do të talentuar për Bitcoin mbajtësit në një raport prej njërit.

Bitcoin Platinum u paraqit si një rrjet hardfork Bitcoin, e cila është dashur të ndodhte në bllok 498,577 dhe për të krijuar një cryptocurrency re. megjithatë, si raportet Cointelegraph, hardfork është një scam krijuar nga një adoleshent nga Koreja e Jugut, dhe monedha në vetvete është një kopje e plotë e kodit Bitcoin Cash.

mendimet e ekspertëve

Bashkëthemelues i ZenCash, Rob Viglione beson se forks janë hapi i përshtatshëm i zhvillimit blockchain:

ekosistemet burim të hapur janë të dizajnuara për të evoluojnë, nëse kjo është nëpërmjet përmirësimeve në-projekt apo forks në të cilën e gjithë baza kodi shkon në një drejtim të papajtueshme. Evolucioni është një proces i çrregullt, kështu që nuk ka gjithmonë të dal mirë, por nganjëherë kjo është e vetmja mënyrë që të ketë përparime të mëdha.

Zhvilluesi kryesor i blockchain në Sweetbridge, Bob Summerville beson se forks janë të mira, sepse ato lejojnë anëtarët të vendosin se si duhet të zhvillohet rrjeti:

Ka pasur vite të frikës, pasiguri, dhe dyshim brenda komunitetit Bitcoin për rrezikun e forks vështirë. Është e qartë për mua se shumica e se zhurma ka qenë që vijnë nga grupet që favorizojnë detyrimit dhe censura mbi tregjet e lira dhe të drejtën për shkëputje.

Nuk ka gjë të tillë si një "pirun të keqe." Ju nuk keni për të pirë e të ngrënë një ekip apo tjetrin. Eksperimentimi dhe konkurrenca janë të mira. Le të tregut të vendosin dhe të marrin pjesë, ku ju shihni vlerën.

Përvoja ime më e vlefshme të mësuarit nga ETH / ETC ndarjes ishte se zinxhirët e pakicave janë të zbatueshme. Nëse një komunitet kripto ka dallime të papajtueshme, atëherë ju mund të shkoni rrugët tuaja të veçanta, dhe kjo është vetëm gjobë. Ju merrni një divorc dhe të dy të lëvizin më me jetën tuaj, në vend që të jetojnë së bashku në mjerim përgjithmonë, vazhdimisht duke argumentuar. "

Por Drejtori i LOOMIA, Saul Lederer ka një pikë krejtësisht të kundërt e parë:

"Saturating treg me versionet e ndryshme të Bitcoin është konfuze për përdoruesit dhe diskrediton pretendimin se ka një numër të kufizuar të Bitcoins-që ju gjithmonë mund të paguaj atë dhe të dyfishtë furnizimin,"Vëren Lederer. "Çfarë është thellësisht i mundimshëm është se këto spin-offs çarë nga një zënkë relativisht të vogla në komunitetin Bitcoin se si të trajtojë kufirin me permasa bllok. Në vend që të vijnë në një marrëveshje, Komuniteti, zhvilluesit, dhe kodi janë të fracturing në grupe të ndryshme. "

 

hardforks Bitcoin

 


Bitcoin Hardforks