Регулирање на пазарот во Крипто 2018

Експертите сметаат дека во 2018, можеме да очекуваме дека владите ќе се зголеми контролата врз МЦК пазарот, cryptocurrency размена, и трговците. Во исто време, главните централни банки во светот цениме cryptocurrency потенцијал во развој, посебно, Bitcoin-и се подготвени да го купат следната година. Имаме испитуваат во она насоки ќе се развие во пристапот на различните финансиски тела кон крипто пазарот 2018.

регулирање на МЦК

Оваа година монетарните власти во многу земји имаат воведено регулатива МЦК и изрази својот став кон овој начин на привлекување на инвестиции. така, Кина и Јужна Кореја официјално забранет МЦК одржи на нивните територии. Напротив, САД, Канада, Швајцарија, Јапонија, Сингапур, и U.A.E. издадени неколку одлуки кои дозволуваат МЦК официјално, со МЦК да биде подложен на регулирање на фискалната власт. Издадени токени може да падне во рамките на постоечките закони, на пример, оној регулирање interfund трансакции. Според Џери Брито, Извршниот директор на непрофитна организација Монета-центар, власти ќе го следат примерот на САД и се зголеми контролата врз продажбата во знак 2018. Во САД, некои специфични белези во МЦК се сметаат за хартии од вредност и регулирани според законите. Стивен Obie, партнер во меѓународната правна фирма Џонс ден, изразува слична идеја:

“Мислам дека, секако, повеќе јасност ќе се случи преку спроведување на активности и други насоки дека ДИК ќе им даде во tokenized пазар. Регулаторот не знае за овој пазар и е потребно сериозно.”

Cryptocurrency Регулативата

Експертите сметаат дека активностите слични на МЦК ќе бидат преземени во однос на cryptocurrency, особено, Bitcoin. Дмитриј Zhulin, ко-основачот на ИНС Екосистем, живее по ова прашање,:

“Како Bitcoin booms, регулатива за прв пат ќе ги обликувате ICOs а потоа се движи кон cryptocurrencies, сепак, тоа е тешко да се предвиди дали сега тоа ќе има позитивен или негативен исход за индустријата. И покрај зголемувањето регулатива во крипто простор, Верувам дека blockchain како технологија нема да биде спречена со тешки регулатива.”

Bitcoin трансакции веќе се забранети во земјите, како што се на Боливија, Еквадор, Индија, Бангладеш, Исланд, Киргистан, Мароко, Непал, Малезија, Индонезија, и Тајван. Во исто време, Кина, каде што тоа е забрането да се тргуваат на локалните централи cryptocurrency, и Русија се подготвуваат сметки за регулирање cryptocurrency, кои би можеле да стапи во сила во 2018. Во Соединетите Американски Држави, Bitcoin инвеститори ќе мора да го пријавите добивки на Службата за внатрешни приходи (УЈП) и плаќаат данок според Известување 2014-21.

декември 4, финансиските регулатори Велика Британија и ЕУ ја прогласи за планирање да го усвои законот според кој Cryptocurrency трговци и инвеститори, во некои случаи, ќе се бара да ги открие нивните лични податоци, и cryptocurrency размена ќе треба да обезбеди власти со пристап до информации за корисникот. Според финансиските органи на државната, се неопходни за спречување на перењето пари и финансирање на тероризам активност овие мерки. Усогласување на различни пристапи кон ова прашање ќе биде завршен во почетокот на 2018, и законот ќе стапи на сила до крајот на следната година.

Регулирање на пазарот Крипто

Г-7 централните банки и cryptocurrency

Секој знак укажува на зајакнување на регулативата за крипто пазарот од страна на финансиските власти во различни земји. регулаторите, сепак, види потенцијалот во cryptocurrency како и. во 2018, Г-7 централните банки ќе почнат да купуваат cryptocurrencies да ги зајакне своите девизни резерви. Пресвртница за Г7 централните банки ќе биде кога Bitcoin пазарната капитализација на надминува вредноста на сите SDR (специјални права на влечење). Тоа е меѓународна резерва средства создадена од страна на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за дополнување на нејзините земји-членки’ официјалните резерви. Bitcoin капитализација, на пример, веќе надмина вредноста на СПВ (околу $291 милијарди).

Друга точка на вриење ќе биде сознанието дека вредностите на Г-7 валута се потценуваат против cryptocurrencies. во 2018, ќе бидеме сведоци на Bitcoin и други cryptocurrencies станува најзначајните меѓународни валути според пазарната капитализација, според експертите.

Националната дигитална валута

Со создавање на национални дигитални валути, многу земји се уште се планира да се преведе на нивните национални валути на blockchain. Џим Angleton, Претседателот на Егеј FinServ Corp, е сигурен дека бројот на земји кои произведуваат таквите валути само ќе се зголеми:

“Знаеме дека во денешно време 108 земји се експериментира со издавање на дигитални валути во корист на елиминирање на нивните хартија валута и излегување зависноста од У $ D. Ние веруваме 20+ Земји ќе започне бета тестирање кон своите цели.”

Во октомври минатата година, дојдовме да знаете дека Русија ќе добие своја национална дигитална валута, cryptoruble. Владата ќе ја преземе контролата над издавање и дистрибуција на cryptoruble во Русија, со рударство cryptocurrency станува невозможно. исто така,, Претседателот на Венецуела, Николас Мадуро издаде упатство, според која на промоцијата на националниот cryptocurrency Ел Петро ќе се одржи во текот на следната година. Венецуела резерви на природни ресурси, како што е златото, нафта, и дијаманти, ќе го поддржи Ел Петро.

ИЦО и крипто тргување беа официјално забранета во Кина, но тоа беше првата земја која се тестира на дигитален прототип на националната валута. Јао Qian, шеф на одделот за истражување на дигитални валута на Народна банка на Кина, изјави дека финансискиот регулатор треба да издаваат национални cryptocurrency кои ќе служат како законско платежно средство што е можно поскоро.

Во декември централните банки на Обединетите Арапски Емирати и Саудиска Арабија започна пилот иницијативата за прекугранични плаќања. Вклученоста на Централната банка на Саудиска Арабија, е познат, со оглед на тоа пред немаше официјални изјави за cryptocurrency, крипто пазарот, или blockchain од страна на финансиските регулатори земјата. На U.A.E., од своја страна, се развива голем број на blockchain проекти во приватниот и јавниот сектор,, и глобалната blockchain Советот на Дубаи е одговорен за многу од нив.

Регулирање на пазарот Крипто