Производство на ASIC чипови од Samsung

Samsung започна со производство на ASIC чипови за експлоатација на cryptocurrency

Главен конкурент на компанијата во овој пазар заработува на рударска опрема до $ 400 милиони во една четвртина.

Јужнокорејскиот Samsung е ангажирана во производство на ASIC чипови, кои се користат за производство на Bitcoins, етери и други cryptocurrencies. Ова е напишано од страна на TechCrunch во врска со претставник на компанијата.

Samsung сега е зафатен производство на чипови за thecryptocurrency. Сепак, ние не може да даде повеќе детали во врска со нашите клиенти. – Samsung PressOffice

Првиот за работата на Samsung во текот на чипови за рударите беше објавено од страна на корејската медиумите. Според локалните издание Ѕвончето, масовно производство на ASIC чипови во полупроводнички фабрика на Samsung започна во јануари 2018. Извори велат дека корпорацијата веќе се согласи на понудата на рударска опрема за неименувана компанија од Кина.

Претставникот на Samsung одби да разговара со TechCrunch детали на работата на чипови ASIC.

Објавувањето забележува дека Samsung мора да се натпреварува со производителот TSMC тајванската микрочип, кој заработува на опрема за рударство од $ 350 милиони евра за $ 400 милиони за првото тримесечје. Компанијата служи како главни снабдувачи на рударска опрема како Bitmain и Ханаан Креативни.

По резултатите од 2017, Samsung стана најголемиот производител на чипови, разместување од позиција на лидер на Intel. бизнис Samsung во производство на микрочипови во 2017 беше $ 69 милијарди во споредба со Интел $ 62.8 милијарди.


автор: Ричард Abermann