Новата верзија на Bitcoin Основни целосно го поддржува SegWit-адреси

Softfork SeqWit се одржа во мрежата Bitcoin во август минатата година,, за разлика од hardfork, не значи дека задолжително користење од страна на сите учесници. И покрај предностите на SegWit во однос на приспособливост, и како последица на – намалување на комисијата, усвојување маса не се случи, а денес SegWit-трансакции на Bitcoin blockchain сочинуваат нешто повеќе од 13%.

Адреси се следи,

Главниот проблем е комплексноста на создавање SegWit адреси за “непосветен”, оглед на тоа што е главен услов за спроведување на технологија: SegWit-трансакции може да се врши само ако испраќачот и примачот мора SegWit-адреси.

Објавено од Bitcoin Основни програмери ослободување на 0.16.0 код го прави лесно да се создаде SegWit-адреси во главниот клиент, Bitcoin Core. За ова, SegWit е додадена на командната линија и интерфејс паричникот. Инженер Chaincode лабораторија и член на тимот Bitcoin Основни Марко Falke истакна дека создавањето на SegWit-адреси е можно во претходните верзии на паричникот, но овој процес е “прилично непријатна” и “најчесто скриени.” Сега адреси SegWit ќе бидат поставени по дифолт.

во прилог, ова е првата верзија која го поддржува “мајчин SegWit-адреси” – bech32 – воведени од страна на програмерите Петар Vuille и Григориј Максвел. Во споредба со традиционалните Bitcoins, bech32 е повеќе “лесен за користење” и исто така поддржува автоматски SegWit. Според Марко Falke, ова е “највозбудливиот дел од ослободувањето.”

Chau забележува дека bech32 формат нуди пониски трошоци, но повеќето паричници се уште не го поддржуваат. Програмерите се очекува дека автоматско креирање на SegWit адреси ќе помогне да се намали комисии. Други иновации, исто така, се во насока на зголемување на флексибилноста на паричникот.

Во моментов SegWit поддржува релативно мал број на учесниците на пазарот, но нивниот број е значително зголемување на. денес, меѓу нив се паричници BitGo, безбедно, Леџер, електрум, Samourai Паричник, GreenAddress, отворен чаршија, MSIG, Edge, Keepke, HitBTC, BTC.com, Kraken, ShapeShift, Bitstamp и Bitso, како и Bitrefill и CoinGate платежни услуги. Намерата да додадете SegWit адреси во првиот квартал од 2018 веќе се пријавени од страна на еден од најголемите чанти Blockchain.info, и во почетокот на февруари, размена Coinbase објави дека е во последната фаза на тестирање на технологијата, и дека наскоро ќе биде достапен за корисниците.

Иако на претходната порака 0.15.1 исто така, беше во насока на проширување на поддршка SegWit во чанти, на програмерите тврдат дека лансирањето на алтернативните софтверски SegWit2x привремено го свртија фокусот на нивните активности. Една од причините дека лансирањето на целосна поддршка за SegWit адреси беше одложена, според Chau, е дека тимот сака да види како SegWit работи на мрежата, и бидете сигурни дека не постојат пропусти.


Напиши: Ричард Abermann


 

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *