Новиот протокол Фантом ќе се натпреварува со молња мрежа

Креаторите на сеништето на протоколи и дух Џонатан Sompolinski и Авив Зохар го опиша новиот протокол во документ објавени оваа недела. протокол Фантом ветува сигурна потврда на трансакции “во секое мрежата пропусниот опсег”, вклучувајќи паметни договори. Новиот развој се базира на претходното решение од истата команда, Спектер, кој заминува од традиционалната блок структура на Bitcoin и користи повеќе скалабилни “насочени ациклични блок графикони” (blockDAG). Истражувачите се опише технологијата како “генерализација на синџирот на Satoshi, што е подобро прилагоден за систем на брзо или големи блокови.”

За разлика од офлајн решенија како што е молња мрежа, кога трансакции се изведуваат на додаток на мрежата, Фантом нуди решение за клиент-базирани, кој ви овозможува да ги напуштат сите трансакциски податоци за blockroom.

Според авторите, главната карактеристика на Фантом е дека тоа го прави можно на линеарно подредување на блокови, кој сеништето не дозволи. За ова, тој го користи “алчен алгоритам” на платформата blockDAG и прави разлика блокови генерирани од “искрен” јазли од “не-соработка” јазли кои отстапуваат од протоколот за рударство. Како што велат програмерите, оваа разлика им овозможува на сите “искрен јазли” да се постигне консензус. Решавање на проблемот на линеарно подредување овозможува Фантом да скала било каква пресметка, вклучувајќи паметни договори.

Sompolinski и Зохар се признае дека за доброто на линеарно подредување, Фантом жртвувана стапка потврда трансакција, што е повеќе во претходните Спектер протокол. Но, истражувачите се случува да се реши овој проблем во понатамошната работа.


автор: Ричард Abermann