Само четири Крипто размена почитуваат барањата на регулаторот Јужна Кореја

во крајот на јануари, се дозна за официјалната забрана од страна на властите на Јужна Кореја анонимен трансакции во cryptocurrencies, кој стапи во сила во јануари 30. Во согласност со барањата на Комисијата за финансиски услуги на Јужна Кореја (FSC), шест банки ветија дека ќе се воспостави инфраструктура за создавање сметки со вистински имиња. Сепак, како што се испостави подоцна, банките не се бара да се обезбедат нови услуги за клиентите на Cryptocurrency размена.

“Создавањето на нови сметки доделен на размена на валута е доброволна одлука на банката,” официјален претставник на банкарската индустрија, изјави јужнокорејскиот издание на Јонхап. тој објаснува: “Банките кои имаат законски обврски за спречување на перење пари се провери само со интерните процедури: потврда на клиентите од крипто размена, стабилноста на системот, заштита на информациите на корисникот и усогласеност со спречување на перење пари норми.”

На шест банки споменавме порано, само три – Shinhan банка, Nonghyup банка и индустриска Банката на Кореја – обезбеди сметки на клиентите на Крипто размена. А само четири од 25 размена размена Јужна Кореја валута промени анонимни сметки на сметки во вистински имиња. Така, новите законски барања одговараат Bithumb, Upbit, Coinone и Korbit.

Јужна Кореја Крипто размена

Според Азија Економски, Shinhan банка, која служи Bithumb, исто така, одлучи привремено да ја исклучи размена од процесот на создавање на сметки со вистински имиња. Претставникот на банката објасни дека оваа мерка беше донесена во врска со фактот дека “размена се проверува од страна на полицијата” во случај на минатогодишниот грабеж.

Мали и средни размена кои обезбедуваат корпоративни сметки, наместо виртуелен оние, регулираат другите барања. Според публикацијата Јонхап, во моментот, употребата на корпоративни сметки е дозволено под услов размена може целосно да ги поддржи нивните обврски за спречување на перење пари, како и да се потврди идентификацијата на клиенти. во прилог, тие ќе бидат подложени на “темелни проверки од страна на банките и финансиските власти.” Сепак, многу размена не добиете потврда за нови сметки и Јонхап изјави за новинарите дека тие ќе го суспендира трансакции ако ситуацијата не се промени. Според Здружението на Кореја blockchain, во врска со 787,600 клиенти ги користат услугите на таквата размена, чии средства се моментно во неизвесност.


автор: Ричард Abermann


 

One comment

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *