Blockchain опсерваторија и форум за да Донеси ЕУ да ја "Forefront" на blockchain Техника

Стартува ЕУ blockchain опсерваторија со Ethereum подигнување

ConsenSys, еден од најистакнатите стартап во екосистемот на ethereum, ќе соработува со Европската комисија на својата blockchain опсерваторија и Форумот на ЕУ, со што официјално започна четврток.

На две години потфат ќе финансира до 340 милиони € ($425 милиони) во blockchain проекти. Комисијата прв најави иницијатива минатата пролет, повикувајќи се на својата желба за проширување на институционалната познавање на blockchain и дистрибуирани Леџер технологии.

“Како важен актер во blockchain заедница, ConsenSys ќе донесе силна посветеност на blockchain развој, солидна експертиза и врски со глобалната blockchain екосистем, и претприемачки пристап за да се вклучат со засегнатите страни и експерти во ЕУ и во светот,” ЕК изјави денеска во изјава откривајќи партнерство.

ConsenSys, глобална “производство вложување студио” која се развива софтвер пред се за blockchain на ethereum, е основана од страна на Јосиф Lubin, кого CoinDesk профилирани за своите највлијателни во blockchain 2017 серија.

единствена фокус

Соопштението на Комисијата посебно нагласи својата желба да се мобилизираат на blockchain за доброто на единствениот европски пазар, и истакна дека примарна цел на Опсерваторијата и Форумот е да се изгради на постоечките проекти за да бидете сигурни дека тие работат преку границите.

Комесарот за Дигиталната економија и општество Марија Габриел коментира:

“Гледам на blockchain како игра менувач и сакам Европа да биде во првите редови на развој. Ние треба да се утврди правото поволна средина - Единствен дигитален пазар за blockchain, така што сите граѓани ќе можат да имаат корист, наместо колаж на иницијативи. Blockchain опсерваторија на ЕУ и Форумот е важен чекор во таа насока.”

Валдис Домбровскис, потпретседател на ЕК задолжен за финансиска стабилност, финансиски услуги и Унијата на пазарите на капитал, меѓу другите проекти, кој претходно коментираа интерес на ЕУ е во blockchain технологија, рече дека опсерваторијата, исто така, ќе го води ЕУ политика.

Тој ја пофали идејата на blockchain технологија, велејќи: “меѓу многуте технологии кои се вози дигитални иновации, blockchain има потенцијал да биде навистина трансформативниот за финансиски услуги и пазари.


автор: Сара Бауер