Што ќе се децентрализира Фејсбук изгледа?

Марк Цукерберг доведе Фејсбук на капитализација на $ 538 милијарди преку централизиран систем за управување. На социјална платформа со затворени изворниот код за деценија и половина се користи за вести на корисници за максимална добивка рекламирање, канализирање на профит на Цукерберг и акционерите.

Познато е дека Фејсбук го користи својот комерцијален, главен инструмент на централизирана власт, за снабдување на целната публика за рекламни. исто така,, идеален систем за рекламирање е систем на сака и образите, кој функционира автономно.

Во обраќањето од јануари 4, посветен на годишната “лични предизвици”, Цукерберг се нарекува “централизација и децентрализација” “еден од најинтересните технолошки прашања,”. Според него, “многу дојде до technosphere бидејќи тие веруваат во моќта на децентрализација, која ќе ја пренесе власта на народот.”

Сепак, подоцна, како Цукерберг забележува, Многумина ги загубија оваа вера со набљудување на тоа како неколку големи технолошки компании, заедно со владата, централизира власта и користење технологија за контрола на. Во врска со ова, “важните countertrend” милијардер смета енкрипција и крипто-валути, додека истакнувајќи поврзани со ризикот – губење на контрола. Фејсбук извршен директор завршен пост со ветување дека ќе “оди длабоко во изучувањето на позитивните и негативните аспекти на технологијата и да се разбере како да ги користите подобро” во услугите на платформата.

Во друг пост, Цукерберг пишува дека Фејсбук има секогаш се стави “пријателите и семејството”, “лични односи” во првите редови, но “според последните повратна информација од заедницата, јавна содржина – постови за бизнис, брендови и медиумите – истисне лични моменти.” Според Цукерберг, рамнотежата се префрли во текот на изминатите неколку години, поради “популарноста на видео и други јавни содржина.” Главниот извршен директор на Фејсбук, вели дека од сега па натаму во фокусот на развој на тимовите ќе се префрли од релевантни содржина за социјална интеракција, и во вестите линија ќе видите “повеќе информации од вашите пријатели, семејството и групи” и “помалку јавни содржина.”

По оваа објава, акциите на компанијата паднаа 4.13%: повеќе Фејсбук е децентрализирана, помалку од приходите ќе биде за акционерите. Од друга страна, одливот на корисниците поради незадоволство од актуелната политика ќе доведе до истите.

така, во средината на декември, тврдењето на политиката на Фејсбук беше направен од страна на американски Карин Vainio, велејќи дека кријат вести на лента за болеста на нејзиниот пријател, наводно, затоа што тој не бил премногу активен на мрежата. Како резултат, девојката дозна за неговата смрт во само неколку дена.

Цукерберг е загрижен за растечкото незадоволство на корисници, исто така,, и cybersecurity експерт Брус Schneier еднаш рече: “Не прават грешка мислејќи дека се корисници на Фејсбук – ќе се производ.”

Мајкл Кејси, висок советник за блок студија на МИТ, смета дека одлуката може да живеат во cryptocurrency. Тој сугерира дека Фејсбук може да се соберат голем базен на токени за време на пред-рудникот, дистрибуција на значаен дел меѓу акционерите, и да ја задржите останатите белези во резерва, создавање со помош на системот на корисникот надомест за популарни содржини. Маркетинг на платформа, исто така, ќе бидат tokenized. Така, и акционерите и корисниците ќе имаат корист.

децентрализирана Фејсбук

 


децентрализирана Фејсбук