Математичарот пресметува цената на Bitcoin за 2018

Цена на Bitcoin за 2018

Во јануари 22, корисникот Средни Џоел Лопез Барата објави пост: “Се пресметува цената на Bitcoin за целата година 2018. Вие нема да веруваат резултат! “Со одрекувањето од одговорност” ова е само мислење, Не инвестиција совет. ” математички пресметки Лопез се базира на претпоставката дека однесувањето на Bitcoin во иднина ќе одговараат на неговото однесување во минатото. Во овој случај, Лопез смета Bitcoin “здрава пари”, и Fiat – нема: “Иднината профит ќе биде еднаква на последната, Додека повеќето луѓе се разбере дека Bitcoin е најдобар пари.”

Симулацијата Лопез е врз основа на метод Monte Carlo. Ова е широк спектар на компјутерската алгоритми кои се потпираат на повторени по случаен избор. Во овој случај, Лопез го користи дневниот долари профит од Bitcoin да се разбере она што се приближната цена ќе биде до крајот на 2018.

За да се пресмета дневен профит, тој го дели сегашната цена Bitcoin од цената за последниот ден и одзема единица: “Зборувајќи за Монте Карло симулација во финансии, ние се претпостави дека во иднина однесување цената на средството ќе биде сличен на своето минато однесување, и да се создаде многу случајни верзии на оваа иднина , која е позната во математиката како “случаен прошетки”. Целиот код за создавање на таков симулација е достапна на GitHub.

Да се ​​изгради секој случаен модел прошетка во симулација, мора да се земе по случаен избор на дневниот профит од 2010 до денес, додадете нив, а потоа се размножуваат кумулативно до декември 31, 2018. После тоа, сегашната цена на Bitcoin се множи со вредноста на случајна прошетка, а резултатот е симулација на иднината цена. Ова треба да се направи многу пати (во овој случај – 100,000 времиња), и на крајот на годината ќе видиме конечната распределба цена за секоја случајна прошетка.

Првиот 200 на 100,000 случаен прошетки изгледа вака:

Цена на Bitcoin за 2018
Излегува дека крајната цена за повеќето случајни прошетки се движи од $ 10,000 до $ 100,000. Следниот дијаграм ја покажува дистрибуцијата на крајните цени за сите 100,000 случаен прошетки:

пресметува цената на Bitcoin за 2018
Тоа покажува дека најверојатно Цената се движи помеѓу $ 24,000 и $ 90,000. За да се разбере поточно, постојат неколку начини. прво, можете едноставно да се пресмета 50% -перцентил на дистрибуцијата на крајните цени. Тоа ќе биде еднаков на $ 58,843. Друг метод е да се пресмета функција за густина на веројатноста користење на проценка на нуклеарната густина и да се најде на цена во висина на максимумот на оваа функција – $ 55,530.

Но, ова не е последниот индикатор, тоа сепак е подобро да го користите за да го најдете на интервалот на доверба. За цената на Bitcoin, на 80% интервал на доверба ќе биде $ 13,200 – $ 271,277. Тој истакнува дека шансите дека до крајот на оваа година цената ќе биде под $ 13,200 се исти како и шансите дека тоа ќе биде над $ 271,277.

Сега таа проценка нуклеарната густина е познат, тоа е можно да се пресмета веројатноста дека цената на Bitcoin ќе падне до крајот на годината во однос на одреден показател. Особено, веројатноста дека цената ќе биде помала или еднаква на ниво од јануари 20 ($ 12,000), е 9.84%.


автор: Ричард Abermann


Кој го направи најголем придонес за криптографија индустрија? Врв 7