Историја на прв cryptocurrency

на објавување на работата Bitcoin: Децентрализирана Електронски монетарен систем од страна на мистериозен автор Сатоши Nakamoto во 2008 го означи почетокот на една нова ера во светот на информации. Имаше крипто валута – децентрализиран дигитални единица за пресметка, трансакции на кои се евидентирани во синџирот на блокови.

Bitcoin има навистина стане првиот спроведува проектот cryptocurrency

Но, идејата за cryptocurrency од крајот на минатиот век зрела во затворени кругови на cryptographers и ciprofancks – луѓето заинтересирани за заштита на приватноста. Bitcoin се нарекува следбеник на најмалку две cryptocurrency системи, кои не се спроведени. Идејата на “Анонимен дистрибуиран систем на електронски пари” б-пари е опишано во 1998 од страна на инвеститорот Веи Даи. Во истата година,, на науки во областа на информатиката, криптографијата и законот Ник Сабо предложи концептот на децентрализираната дигитална валута Bitgold користење на системот за доказ за работа (модифицирана верзија на работа-протокол доказ-на-се користи во Bitcoin).

Историја на прв cryptocurrency

Историја на прв cryptocurrency

Сатоши Nakamoto пишува кои работат на Bitcoin започна во 2007. Bitcoin бела хартија беше презентирана во листа за програмери во октомври 31, 2008, и на првиот блок во Bitcoin, која ги содржи првите 50 Bitcoins, е произведен од страна на Сатоши јануари 3, 2009, што се смета за роденден на Bitcoin. Првата верзија на Bitcoin софтвер беше објавен во јануари 9. Добитник на првата Bitcoin-трансакција, врши јануари 12, беше cipherophone Хал Фини, творец на првиот еднократно протокол доказ за работа RPOW. За време на трансакцијата Сатоши испрати Фини 10 Bitcoins за тестирање на системот. Фини, рече тој “грабна првата порака софтвер штом Сатоши го објави”: “Мислам дека е првиот човек кој по Сатоши кои трчаа Bitcoin,” Фини пишува. Кога креаторот на Bitcoin, никогаш не открива неговиот идентитет, се повлече во 2011, развојот на Bitcoin беше продолжен од страна на програмерот Гевин Andresen (додека 2016).

Една од главните идеи на Bitcoin, а особено и cryptocurrency во целина е заштита на финансиските информации

“Остатокот може да се види дека некој е испраќање на одреден износ на некој друг, но постои обврзувачки трансакцијата на определено лице нема информации,” вели бела хартија Bitcoin. Сепак, Bitcoin се нарекува само делумно анонимен, а тоа се должи на особеностите на т.н. “јавниот” битка Bitcoin: го зачувува историјата на сите трансакции, кои, на едната рака, обезбедува транспарентност во работењето, но од друга, ви овозможува да се следи историјата на трансакција на одредена адреса, кои можат да помогнат во идентификација на лицето. Поранешниот агент на ЦИА Едвард Сноуден наречен јавниот блокада “многу поголема грешка во архитектурата на Bitcoin” од технички ограничувања во обработка на трансакции. “Ова е едноставно некомпатибилни со механизам во насока на долгорочна тргување, бидејќи е невозможно да се зачува историјата на сите купувања дека некој го направи во својот живот, додека даваат другите пристап до сите операции што се изведуваат,” тој рече. А, во март, Сноуден издаден тајни документи на Агенцијата за национална безбедност (НСА), од што следува дека агенцијата е следење Bitcoin корисници од најмалку 2013.

За време на периодот 2013-2014, динамиката на Bitcoin курсот беа обележани со екстремни нестабилност. во ноември 2013, цената на Bitcoin за прв пат надминаа $ 1000 праг, ја зголеми 5 пати во еден месец и 17 пати од јули 2013. Експертите повикуваат две главни причини за таков експлозивен раст: пролет кипарските банкарска криза и зголемената побарувачка од кинеските инвеститори. Сепак, до крајот на 2014, Bitcoin падна на $ 310.

Сепак, импресивните резултати на 2013 го привлече вниманието на светските медиуми, кој даде сериозен поттик за ослободување на Bitcoin од круговите на видливо и масовна дистрибуција, како и создавање на други cryptocurrencies.


Историја на прв cryptocurrency

One comment

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *