Chainalysis – компанијата која го уништија анонимност Bitcoin

Во повеќето развиени земји, активна работа е во тек да се воведат правила за регулирање на cryptocurrencies и блокирање. Во изготвување на сметки, тие често се поддржани од страна на компаниите за следење на блокадата мрежи, еден од најпознатите – Chainalysis. само во 2017 компанијата заработи околу $ 700,000, соработува со државните и за спроведување на законот.

за Chainalysis

Chainalysis е основана во 2014 од страна Јано Молер, Џонатан Левин и Мајкл Gronager. Главната насока на компанијата е следење на блокади и cryptocurrency трансакции за борба против перење пари и измама. Компаниите кои обезбедуваат слични услуги се многу, но речиси сите сектори во САД, како и европски организации, како што се Еуропол, се однесуваат на Chainalysis.

Минатата година Chainalysis доби повеќе од $ 700,000 од Одделот за домашна безбедност (DHS), Службата за внатрешни приходи САД (УЈП) и САД имиграција и услуги царинска контрола (МРАЗ) за својата работа. Исто така, минатата година, компанијата е редовно контактирани од страна на приватни организации, како што беше потврдено од страна на квартални извештаи укажува на бројни контакти и договори за партнерство.

И еден од редовните корисници на Chainalysis беше САД Федерално биро за истраги (ФБИ), која постојано се обновуваат сметки на компанијата во текот на изминатите неколку години,.

Chainalysis

Помош во истрагите

Благодарение на соработката со Chainalysis, ФБИ успеа да постигне значајни резултати во истрагата за активностите на учесниците на анонимни тргување сајт на свилата, како и да научат за деталите на стечај на размена на планината Gox. После се, вработените Chainalysis следи на исчезнатите 650,000 Bitcoins, кој стана познат за време на сослушувањето во Конгресот.

во прилог, благодарение на работата на компанијата за следење, кон крајот на ноември 2017, Сојузниот суд на САД нареди размена Coinbase да обезбеди доверливи податоци 14,000 корисници. Ваквата одлука е донесена во однос на истрагата од страна на Службата за внатрешни приходи САД (УЈП), која постои сомневање дека корисниците на размена прима приходи од продажба на cryptocurrency, во повеќето случаи, оди подалеку од плаќање даноци. така, во согласност со IRS податоци за 2015, на данокот на добивка од работењето со Bitcoin е платен само со 802 луѓе.

Влијание на криптографија

веб страницата на компанијата вели дека Chainalysis верува во cryptocurrency и блокирање технологија, и целта на компанијата е да обезбеди организации со алатки за спречување на измамнички активности во сферата на финансиите, со почитување на правото на доверливост. Сепак, Всушност, blockanalysis услуги на компанијата се поврзете конкретни лица со одредени трансакции на мрежата.

така, благодарение на услугите на Chainalysis, УЈП, на пример, ги следи активностите на носителите на Bitcoins и други cryptocurrencies и следење на плаќање на даноци. А тоа значи дека трансакциите со cryptocurrencies, како што се Bitcoin, не може да се смета за анонимен. исто така,, компании кои ги користат услугите Chainalysis добијат детални извештаи за трансакциите на блок, нивните потенцијални клиенти и партнери.

Фактот дека компанијата Chainalysis е стекнување на повеќе и повеќе клиенти од редот на државните претставници и структури, загрижува многу членови на крипто заедница кои веруваат во иднината на cryptocurrency без државна регулација и правото на секој да остане анонимен. Сепак, според шефот на Ермитаж Капитал Фонд Бил Browder, се должи на активностите на компаниите како што се Chainalysis, cryptocurrencies стануваат се повеќе привлечни и сигурен начин на инвестирање за инвеститорите.


автор: Ричард Abermann


Регулирање на пазарот во Крипто 2018