Во различни земји, Bitcoin цените може да се разликуваат

Зошто во различни земји цените за Bitcoin може да се разликуваат

Во зависност од земјата и крипто-размена стапки, цена на крипто средства може да се разликуваат. Ги разгледавме неколку фактори кои влијаат на формирањето на цените на пазарот за криптографија, и како тие се однесуваат на географската локација на добавувачи на cryptocurrency.

Најпрво, вреди да се разгледа на фактот дека се уште постои општо прифатена сценарио за користење cryptocurrency. За некои, причината за инвестирање е верувањето дека благодарение на cryptocurrency, blockchain технологија чека период на брз раст. за други, Постои верување дека тие Bitcoins дека тие купиле денес и во иднина ќе бидат во голема побарувачка во секојдневниот живот. За останатото, и, најверојатно, повеќето, причина за купување на Bitcoin е желбата да се направи профит.

исто така,, ние сите знаеме дека Bitcoin нема стабилна цена, тоа е децентрализирана cryptocurrency на глобална дигитална економија, која не е поддржана од кои било средства, не е предвидено со било фиат валути, и не припаѓаат на ниту една држава на светот. Сепак, како и со повеќето производи за широка потрошувачка, цената на Bitcoin е формирана врз основа на понудата и побарувачката за него. Со други зборови, цената на првата cryptocurrency во светот е одреден баланс помеѓу цената понудена од страна на продавачите и на она што купувачите се подготвени да платат.

Има земји каде што е забрането тргување со cryptocurrencies, Bitcoin и може да се купи директно од продавачите-добавувачи, а не на крипто-размена размена. на пример, по забраната на размена во Кина, обемот на трансакции на P2P plattform на LocalBitcoins се зголеми драстично. Во многу земји, со цел да купи Bitcoin, треба да имате банкарска сметка и лична карта. на пример, финансиски регулатор на Јужна Кореја и официјално го забрани анонимните трансакции, сега трговците се бара повторно да се регистрирате виртуелни сметки во сметките со вистински имиња.

Поради регулаторни ограничувања, продавачи на Bitcoin на таквите P2P plattforms како LocalBitcoins може да се постави една надуена цена и да бидат сигурни дека купувачите ќе го плати. “добавувачи” на Bitcoin се често претставени во форма на компании кои го задржуваат голем број на Bitcoins и фиат пари, и тие можат да ги диктираат нивните услови за малите купувачи, особено ако регионот е во голема побарувачка за cryptocurrencies. на пример, во Јужна Кореја Bitcoin е во просек $ 400 поскапи отколку во САД, и разликата за купопродажба може да биде од $ 1800 до $ 3000. Во Индија, продавачот валута Bitcoin нуди по цена 20% повисока од она што е инсталиран на пазарот во САД. Разликата во цена за продажба и купување на Bitcoin во Индија е околу $ 1000. Во Кина, стапката на Bitcoin е $ 100 повисока отколку во САД, и валута се продава и купи со разлика од околу $ 500. Во исто време, во Русија стапката на Bitcoin е $ 100 пониски и приближно еднаква на стапката на cryptocurrency во земјите на ЕУ, и разликата помеѓу понудата на понуда и продажба може да биде за $ 400. И покрај ваквите разлики во цените, продавачите секогаш има купувачи кои немаат друг избор, ако тие сакаат да влезат во светот на Крипто.

Bitcoin цените може да се разликуваат

пазарот на крипто се уште е многу млад и никој не може да предвиди што е крајната дестинација на Bitcoin или што иднината на оваа индустрија ќе изгледа. Во овој пазар сега постои голем број на играчи кои ги извршуваат една единствена цел – да се направи профит. А тоа значи дека во еден ден такви играчи ќе го напуштат пазарот, носејќи со себе заработени пари. Но, со ова сценарио, постои една клучна предност – кога тоа се случи, рационално побарувачката ќе се намалат сите cryptocurrencies цените на исто ниво во сите земји и пазари. До тоа се случи, едноставно се обидуваме да уживате во она што се случува, маневрирање во сегашниот хаос.

Bitcoin Цените може да се разликуваат


автор: Ричард Abermann


Hashflare искуства

 

3 comments

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *