Bitcoin е еден проект на американската разузнавачка служба ?

Точката на гледање од Наталија Kaspersky: Bitcoin е проект на американската разузнавачка

InfoWatch генерален директор и ко-основач на Kaspersky Lab, Наталија Kaspersky, говорејќи ITMO St.Petersburg Националниот истражувачки универзитет за информатички технологии, Механика и Оптика јануари 18 име Bitcoin развојот на разузнавачките служби на САД. Kasperskaya зборуваше на универзитетот, како дел од церемонијата на отворањето на Центарот за обука на ITMO-InfoWatch. нејзината презентација беше посветен на информатичка војни и дигитални суверенитет.


“Bitcoin е развојот на американските разузнавачки служби, со цел за брзо финансирање на разузнавачките служби во САД, Велика Британија и Канада во различни земји. “приватизирани”, исто како и на интернет, GPS, TOR. Всушност – на “2.0 долар″. Контрола на девизниот курс е во рацете на сопствениците на размена.” – од презентацијата на Наталија Kaspersky

Bitcoin е проект на американската разузнавачка


Од Фејсбук на Наталија Kaspersky 19 јануари 2018

Денес добив голем број на барања од новинари на тема на мојот говор вчера во ITMO и изјави на Bitcoin. Сакам да појаснам мојот став по ова прашање.

1. На презентацијата, Јас пријавени моја гледна точка. Фактот дека Bitcoin е во суштина воен развој не е догма, но еден од повеќето веројатно верзии кои има право на живот, ако само затоа што не се базира само на добро познати факти, но се потврдува и со многу специјалисти во областа на безбедноста infobase. Но, јас не сум загрижен за тоа, но како тие ги интерпретираат моите зборови, лишите од нив самата суштина.

2. Сите оние кои ме прашуваат денес се заинтересирани во чиј развој е. Сигурен сум дека тоа не е најважното прашање. на пример, Интернет првично беше развиена од страна на американската војска под своите цели и задачи. А дури подоцна беше комерцијализирана, и денес целиот свет го користи интернетот и услуги врз основа на него. Во исто време, Интернет ја донесе многу закани, кои сега се обидуваат тешко да се стерилизираат.

3. Сега во поглед на Bitcoin. Евангелистите на оваа технологија се зборува секој ден за тоа колку брзо текот на Bitcoin е во пораст и колку брзо тоа може да се збогати на него. Сметам Bitcoin, како и секоја друга технологија, од гледна точка на безбедноста на употребата на во земјата. Ако се споредат Bitcoin со било која друга валута, на пример, на доларот, тогаш постојат три очигледни разлики.

на. Не постои контрола врз однесувањето на плаќања и трансакции. Bitcoin може да се плати (и да платат за) забрането услуги, како што се лекови или проституција, педофилија или убиства. И ова не се контролира и регулира.
b. Bitcoin не е предмет на контрола или пропис. Тоа не е заштитена со било кој начин. Ако крипто-чанта е украдена, тогаш каде да се кандидира? На кого да бараат заштита?
c. Цената на Bitcoin е целосно шпекулативни и наликува на финансиски пирамиди. всушност, последната капка во цената на Bitcoin веќе предизвика паника меѓу привидот на шпекулантите.

Од оваа причина, Јас не го сметаат Bitcoin е безбедна технологија за домашна употреба. Јас се напомене дека оваа изјава не се однесува на технологија на блокирање, на кое е изградена. Ние обично треба внимателно да ги разгледа сите овие технологии, анализа на ризици и закани пред воведување на нив во реалната економија.