Bitcoin Hardforks што е тоа?

Што е вилушка?

Мрежата на Bitcoin помина низ многу вилушки од доаѓањето на оваа cryptocurrency во 2008. Овие вилушки требаше да им помогне на програмерите да се решат проблемите како што се приспособливоста, нискиот капацитет TPS (трансакција во секунда), ограничена големина на блокови, и, воопшто, за да се олесни мрежа преоптоварување Bitcoin. Со Bitcoin е софтвер со отворен код, секој корисник на мрежата може да ја копира, измени, и да се воведе свои правила во кодот. Така, секој корисник може да создаде нови протоколи и синџири кои се смета дека се вилушки, имено меки или hardforks на мрежата.

Softfork е реверзибилна промена во протоколот blockchain тоа не ги спречува јазли на нов ланец од комуникација со јазли на стариот синџир. Најдобар пример softfork е сегрегација сведок или SegWit. корисниците на мрежата немаат активирано softfork во август, со цел да се оптимизира на структурата на блок-трансакции, така што тие ќе зафаќаат помалку простор меморија. На softfork дозволено за блокови да се одржат повеќе информации без промена на работата на мрежата Bitcoin.

Hardfork е нова мрежа синџир кој се формира кога нови правила ќе станат во согласност со стариот blockchain протокол. Во овој случај, јазли на нови и стари мрежи не ќе биде во можност да “комуницираат,” од hardfork подразбира менување на самиот механизам на консензус. Со помош на hardforks, корисниците на мрежата се обиде да ги реши клучните проблеми на мрежата Bitcoin како што се ниско пропусен опсег мрежа која им овозможува да се процесира до седум трансакции во секунда и ограничена големина на блокови кои, според многу, треба да се одржи повеќе од 1 MB на податоци. Hardforks, исто така, им овозможи на корисниците да се создадат нови cryptocurrencies, како алтернативи на Bitcoin.

Минатото hardforks резултати
2015-2016

Bitcoin XT е првиот Bitcoin мрежа hardfork, која се одржа во август 2015. на hardfork, која е базирана на изворниот код на Bitcoin Core, требаше да се зголеми големината на блок да го 8 MB, а со тоа зголемување на мрежата пропусниот опсег до 24 трансакции во секунда, но cryptocurrency не доби потребната поддршка од рударството заедница. За спроведување на Bitcoin XT тоа бара 75% на сите Bitcoin мрежа рударите да влезат во нова мрежа, но само 12% од нив ја поддржаа hardfork. Во таа смисла, една од главните програмери Мајк Hearn продаваат cryptocurrencies и заминал на проектот во 2016. Како резултат, само 20 јазли биле оставени од оригиналниот 4,000 единици, кои го направија на мрежата е недостапен во моментот.

Bitcoin Неограничен hardfork беше лансиран да ја промените големината на блокот во мај 2016, кога беа предложени рударите да изберете големина на иднината на мрежата блок. Според рудари, проширување на големината на блок не само што ќе се елиминираат на листа на чекање, но исто така ја подобруваат нивната профитабилност преку зголемување на вкупниот провизија во блокот. Но, критичарите hardforks, од кои повеќето се програмери, истакна дека оваа стратегија може да се зголеми можноста дека големи централизиран базени на рударите ќе започне да се манипулира со развојот на мрежата.

Ова значеше дека рудари со ограничени можности хардверот не ќе бидат во можност ефективно да учествуваат во развојот на мрежата и на долг рок ќе биде целосно заменет. Така, мрежата ќе стане централизирано во неколку базени. Експертите, исто така, се најде неколку грешки во Неограничен софтвер Bitcoin, која за првпат во април, а потоа во мај оваа година доведе до падот на 70% на јазли во мрежата, тој начин се поткопува крипто заедница довербата на овие вилушки.

Проектот Bitcoin Classic беше лансиран за решавање на проблемите на приспособливост Bitcoin мрежа, кои не биле решени од страна на hardfork на Bitcoin XT. Целта на проектот беше да се зголеми големината на блок да го 2 MB, а потоа да 4 MB. Но, ова hardfork не доби потребната поддршка на крипто заедница. На самиот почеток повеќе од 2,000 јазли учествуваа во проектот,” но бројот опадна на 100 од 2017. Во ноември беше објавено дека проектот беше исклучувам по SegWit2X беа откажани и развивачите на проектот беше отворено ја поддржа Bitcoin Пари, нови cryptocurrency.

2017

Bitcoin Кеш е веројатно најпознатата и успешна Bitcoin мрежа hardfork. Како резултат на принуден hardfork протокол, Bitcoin Кеш се појавил на блок 478,558 на 1 Август. Како дел од вилушка, блок големина се зголеми од 1 MB до 8 MB, и ова, за возврат, зголемување на капацитетот на мрежата и намалена трансакција такси. по hardfork, носителите Bitcoin имале еднаков износ на Bitcoin Пари во нивните е-паричници. Новата мрежа се обезбеди механизам кој ги штити од истовремени трансакции во две blockchains. денес, 13 декември, на девизниот курс Bitcoin Кеш е $1,616.84 и во моментов е на третото место со капитализација на cryptomarket.

Bitcoin злато cryptocurrency се појави на 24-ти октомври, како резултат на hardfork на блок 491,407 врши од страна на рударските фирма Молња ASIC во Хонг Конг. Целта на проектот е да стане поатрактивно валута за непрофесионален рудари од оригиналот Bitcoin. Во таа смисла, поголем број на корисници на мрежата може да ми Bitcoin злато и мотото на cryptocurrency е “направи Bitcoin децентрализирана повторно.” Наместо старите доказ за работа протокол hardfork иницијаторите користење на нова, Equihash. Овој алгоритам е повеќе чувствителни на големината на случаен пристап меморија (RAM меморија) и исто така се користи кога cryptocurrency рударството Zcash. денес, 13 декември, Bitcoin Злато на девизниот курс е $276.88 и пазарна капитализација е повеќе од $4.5 милијарди.

Bitcoin Diamond е hardfork, што се случи кон крајот на ноември на блок 495,866. Bitcoin Дијамант рудари се создаде блокови на нов алгоритам за докажување на работа (Pow). исто така,, ова cryptocurrency се разликува од првиот еден од десет пати зголемување на обемот на емисии и блок големина на 8 MB. Програмери веруваат дека ова hardfork има за цел да се решат ваквите проблеми како што се недостаток на заштита на приватноста, потврда бавно трансакција, и висок праг за нови учесници да влезат во мрежата. Да се ​​создаде Bitcoin Дијамант рударство мрежа, e-паричник, јазли код, и API, како и да додадете отворен код на GitHub се планира до крајот на годината.

Супер Bitcoin, нова cryptocurrency, се појави на 12 декември, како резултат на поделбата во мрежата Bitcoin на блок 498,888. Мотото на Супер Bitcoin е “Bitcoin направи голема повторно.” Вреди да се одбележи дека, наместо традиционалните МЦК оваа платформа користи нов метод за привлекување на инвестиции, наречен Почетна Вилушка Бетовен (IFO). На hardfork обезбедува единица се зголеми до 8 MB. Мрежата користи технологија молња мрежа која ќе овозможи спроведување на неограничен број на micropayments. Згора на тоа, Супер Bitcoin мрежа се извршува паметни договори. програмерите белешка, сепак, дека вилушка е наменет за реализација на желбите на крипто заедница и тоа е прилично експеримент.

иднината

Молња Bitcoin - поделба на мрежата се претпоставува дека ќе се случи на 23-ти декември на блок 499,999. Програмерите на нова мрежа сакате да се комбинираат најдобрите квалитети на Bitcoin и ethereum. Така, технологија на молња мрежа, исто така, ќе се користи во новата мрежа за вршење на micropayments и новиот ОЛХ (Доказ за делегирана Удел) механизам ќе се применуваат за консензус. За да се зголеми единица до 2 MB, што ќе ја зголеми брзината на трансакцијата и се очекува дека мрежата ќе го поддржи паметни договори. Мрежата, исто така, ќе има зголемување на брзината на создавање нови блок кој ќе потрае до 3 секунди. Додека hardfork не поддржува SegWit, тоа обезбедува заштита од повторување на трансакции. Сепак, вреди да се напомене дека и покрај се приближува датумот на лансирање, проектот има уште да се формира работна веб-сајт.

Bitcoin Добар hardfork, инициран од страна на кинеската cryptocurrency инвеститор Чендлер Гуо, ќе се случи на блок 501,225, на 25 декември. Бизнисмен рече дека претходно рударството не ќе се случи, додека обемот на емисијата ќе изнесува 21 милиони БОГ. Неколку берзи веќе потврдија дека ќе работи со новата cryptocurrency, кој ќе се надарени за Bitcoin носители во сооднос од еден до еден.

Bitcoin Платинум беше претставен како мрежа hardfork на Bitcoin, што требаше да се случи на блок 498,577 и да се создаде нови cryptocurrency. Сепак, јави известувачот на Cointelegraph, на hardfork е измама создадена од страна тинејџер од Јужна Кореја, и самата валута е целосна копија од кодот на Bitcoin Пари.

стручни мислења

Ко-основачот на ZenCash, Роб Viglione смета дека вилушки се соодветни чекор на blockchain развој:

Софтверот со отворен код екосистем се дизајнирани да се развива, дали тоа е преку подобрувања или виљушки во-проект во кој целиот кодот база оди во насока на некомпатибилна. Еволуцијата е неуредна процес, така што не секогаш да излезе и, но понекогаш тоа е единствениот начин да се имаат големи откритија.

Водечки развивач на blockchain во Sweetbridge, Боб Summerville смета дека вилушки се добри, бидејќи тие им овозможуваат на членовите да се одлучи како треба да се развива мрежата:

Имало години на страв, несигурност, и се сомневаат во рамките на заедницата Bitcoin за ризикот од хард вилушки. Тоа е очигледно за мене дека поголемиот дел од тој звук е што доаѓаат од групи кои се залагаат за присилба и цензура преку слободен пазар и право на отцепување.

Не постои такво нешто како "лошо вилушка." Вие не треба да се расположи еден тим или на друг. Експериментирање и конкуренцијата се добри. Нека пазар да одлучи и да учествува каде што ќе видите вредност.

Мојата највредните учење од ЕТХ / etc Сплит беше тоа малцинство синџири се одржливи. Ако крипто заедница има непомирливи разлики, тогаш можете да одите на вашите различни патишта, и тоа е само парична казна. Ќе добие развод и двете се движи со својот живот, наместо да живеат заедно во беда засекогаш, постојано се расправаат. "

Но, директорот на LOOMIA, Саул Lederer има сосема спротивен аспект:

"Saturating на пазарот со различни верзии на Bitcoin е збунувачки за корисниците и дискредитира тврдењето дека постојат ограничен број на Bitcoins-, бидејќи секогаш може да ја дели и да се удвои на снабдување,"Забележува Lederer. "Она што е длабоко проблематично е тоа што овие спин-off скокнал од релативно мали расправии во заедницата Bitcoin за тоа како да се справи со ограничување на големината на блок. Наместо да доаѓаат до договор, заедницата, програмери, и кодот се распадне во различни групи. "

 

Bitcoin hardforks

 


Bitcoin Hardforks