министер за финансии на Тајланд: Владата нема да го забрани cryptocurrency тргување

Тајландската влада нема да го забрани cryptocurrency тргување, вели министерот за финансии Apisak Tantivorawong, но регулаторна рамка за регулирање дигитални валути ќе бидат направени повеќе јасно рок од еден месец.

По неодамнешната дискусија, поврзани агенции се согласија дека регулаторите не може да го запре користењето на виртуелната валути, но ќе треба да се регулира и контрола на нив на соодветен начин, Г-дин Apisak рече на вчерашната “Тајланд Полетување 2018” семинарот организиран од пост денес.

Централната банка, ДИК, Министерството за финансии и спречување на перење пари Канцеларија (Декретот) се согласија да се формира работна плоча со задача со оглед на потенцијалните мерки за регулирање на дигитални валути.

Еден извор во Министерството за финансии изјави дека работат панел наскоро ќе се утврдат регулаторна рамка за дигитални пари.

Регулирање cryptocurrencies предизвикува потешкотии, бидејќи не постои консензус за најдобрите регулаторни практики, вели изворот.


автор: Ричард Abermann


 

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *