Јапонски крипто инвеститори би можеле да се соочат со 55% данок на добивка

Националната агенција на Јапонија данок пресуди минатата година дека капиталните добивки на cryptocurrency занаети се еден вид на “разно приходи,” инвеститорите сега се бара да се пријават на нивниот профит во годишните даночни пријави поради февруари. 16-март 15.

За разлика од добивката за резерви и девизи, кои се оданочуваат околу 20 проценти, Јапонија данок на добивка од виртуелни пари тече од 15 проценти на 55 проценти. На врвот износ се однесува на луѓето со годишни приходи од 40 милиони јени ($365,000).

Без данок на добивка за долгорочни инвестиции во виртуелни пари во некои јурисдикции вклучувајќи Сингапур, мал број на cryptocurrency богати инвеститори веќе го напуштиле Јапонија, вели Kengo Maekawa, главен извршен директор на Shiodome Партнери данок Corp.

потенцијалот за зголемување на приходите за јапонската влада може да биде значајна. Во последниве неколку месеци во врска 40 отсто од сите акции во Bitcoin е во однос на јенот.

Во меѓувреме, даночната агенција е создавање на база на податоци за cryptocurrency инвеститори и тимови со седиште во Токио и Осака се одржување на блиски се види електронско тргување.


автор: Сара Бауер


 

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *