Израел го објави планот за оданочување на ICOs

Израелската влада го објави нацрт-кружни конципирањето можни пристапи за оданочување на приходите од првичните договори паричка (ICOs).

Нацрт циркулар на израелската даночен орган, објавен во средата предлага да се наметне данок на додадена вредност (ДДВ) на ICOs, кој ги разликува два начина: трговијата со услуги и продажбата на трансакции. Нацрт се чинеше дека укажуваат на тоа дека стоките или услугите кои ги нуди на странските жители ќе доведе до нула законот за данок според важечкиот закон.

Иако нацрт опишува можни методи на оданочување на компаниите кои лансирање знак продажба, тоа не директно влијаат cryptocurrencies, се вели во соопштението објавено на веб страната на Агенцијата.

Нацрт вклучени детални пласмани за компании кои започнаа кампањи со употребата случај blockchain, се фокусира на видовите на производи или услуги кои компанијата нуди, како и соодветниот модел на добивка.

Токен продажбата, кои користат повеќе од 15 милиони Израелскиот Нов сикли (ИНС) на приходите ќе биде предмет на сметководствените правила во согласност со предлог во согласност со законот кој се применува.

Износот на данокот може да се променат ако една компанија поставува такси на крајот на годината, освен во текот на годината, со следниот текст:

«Во случаи каде што на даночниот долг е фиксна во готово, на купувачот или корисникот на услугата е жител на Израел, во крајот на годината или обратно. Можно е дека даночната стапка за трансакцијата се менува соодветно со одредбите на Законот за ДДВ. »

Инвеститорите кои продаваат токени што тие веќе го купи од МЦК ќе треба исто така да бидат оданочени, кружни изјави. Сепак, групи кои дејствуваат како субјекти би, според нацрт-, биде “посебно класифицирани и евидентирани како финансиска институција” за даночни цели.

Кружните нагласи дека тоа е предмет на промена и на израелската даночен орган очекува јавен коментар на одредбите опишани.


Писателот Забелешка: Изјавите во оваа статија се преведени од хебрејски


 

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *