Исламски научник вели Bitcoin е во согласност со законодавството на шеријатот

Една неодамнешна изјава од страна на исламски научник кој Bitcoin е во согласност со шеријатскиот закон може да биде причина зад денешната $1000 цена бран, отворање на пазарот на муслиманските инвеститори кои порано не биле сигурни дали cryptocurrency квалификува како пари според законот на шеријатот.

Bitcoin паѓа под одредени дефиниции на пари во шеријатскиот закон - нешто што станува широко прифатени како валута од страна на општеството или владата мандат.

Муфтија Мухамед Абу Бакар, советник на шеријатот и офицер согласност на цвет финансии во Џакарта, објавена пресудата на хартија дека во одредени случаи, Bitcoin навистина може да биде Халал (дозволено).

Извадок читаат:

"Во Германија, Bitcoin е призната како правен валута и со тоа се квалификува како исламски пари во Германија. Во земјите како што се САД, Bitcoin нема официјална правни монетарната статусот, но се прифатени за исплата на разни трговци, а со тоа се квалификува како исламски вообичаени пари. "

Исто така, Bitcoin blockchain и технологија се усогласи и со шеријатот идеологија. Фракционо резерва банкарски каде што сопственоста на пари кои се вклучени е резултат на “неетички заем” (лихварство) е забрането. Бидејќи blockchain неоспорно докажува сопственоста, што е, всушност, повеќе во согласност со шеријатот од банкарскиот, а сето тоа беше вклучен во документ, објавен од страна на муфтија Мухамед Абу Бакар.

 

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *